"کاج"، طرح پنجم حسن روحانی برای اشتغال پس از شکست ۴ طرح قبلی
به گزارش کارگرآنلاین، حسن روحانی، رئیس جمهور فعلی قبل از روی کار آمدن در سال 92 اشتغالزایی را بهعنوان یکی از وعدههای اصلی انتخاباتی مطرح کرد و همین امر مردم بسیاری را بر آن داشت تا آراء خود را به نام وی در صندوقها بیندازند از جمله اینکه وعده داده بود "کاری میکنم مردم 2ماهه کاهش بیکاری را حس کنند".
در اوایل حیات دولت تدبیر و امید، حسن روحانی با در دست داشتن "طرح تکاپو" تلاش کرد بر وعدههای خود مبنی بر توسعه طرح اشتغال، جامه عمل بپوشاند.
بر اساس این طرح وزارت کار بهعنوان متولی میبایست بهمنظور توسعه کسب و کار و اشتغال پایدار اقدام میکرد. دولت تا اندازهای به اثربخشی این طرح امیدوار بود و چندین مرتبه اعلام کرد که تا پایان سال 93 و 94 بحران بیکاری از طبقه فارغ التحصیلان رخت خواهد بست. اما اجرای این طرح در بهبود وضع اشتغال تأثیر چندانی نداشت تا اینکه پس از عدم موفقیت این طرح دولت بسته "حرکت" را به جریان انداخت.
در همین راستا شورای عالی اشتغال بهریاست حسن روحانی در جلسه روز سهشنبه (7 اردیبهشت ماه 95)، طرح توسعه اشتغال فراگیر را با عنوان "حرکت" جهت ایجاد اشتغال مولد و پایدار مورد بررسی قرار داد. در این جلسه، در راستای تقسیم کار بیندستگاهی و الزامات حصول نرخ بیکاری تکرقمی تا پایان سال 95 اجرا و در کل کشور با تمرکز بر بنگاههای کوچک و دارای مزیت، در استانها و شهرستانها بررسی و اجرای کلیات آن مورد تصویب قرار گرفت. از آنجایی که این طرح در سال گذشته بهصورت پایلوت در 6 استان به اجرا در آمد، مقرر شد در سال 95 نیز به سایر مناطق گسترش یابد، ولی سرانجام این طرح هم نتوانست الگوی تمام و کمالی برای اشتغالزایی باشد.
علاوه بر اجرای طرح "حرکت"، طرح اشتغالی شناسایی ظرفیتهای خرد و کوچک از دیگر سیاستهای دولت تدبیر بود که باز هم کارگشا نبود. آخرین سیاست اشتغالی دولت روحانی هم برداشت 1.5 میلیاردی از صندوق توسعه ملی بود، ولی از آنجایی که این طرح نه پشتوانه اجرایی داشت و نه کارشناسی در جلسات بررسی کمیسیون اشتغال مجلس ادامهدار شد و هنوز مورد تصویب قرار نگرفته است.
با توجه به اینکه کارشناسان و حتی معاون اشتغال وزیر کار به نداشتن توان جذب روستاها برای تسهیلات اشتغالی اشاره میکنند و دولت هم هیچ برنامه اشتغالزایی ارائه نکرده بود، طرح وام 1.5 میلیارد دلاری از صندوق توسعه ملی مشابه طرحهای ضربتی اشتغال که قبلاً شکست خورده بود، ارزیابی شد.
طی سالهای اخیر انواع طرحهای اشتغالزایی در دولت حسن روحانی ابداع و اجرا شد ولی موفقیتی در پی نداشت و بر اساس نتایج طرح آمارگیری نیروی کار سال 95 که توسط مرکز آمار ایران منتشر شد، نرخ بیکاری در سال جاری با افزایش 1.4درصدی، 12.4 درصد و تعداد بیکاران 3میلیون و 203هزار و 398 نفر اعلام شد.
حال که دولت یازدهم رو به پایان است و حسن روحانی مجدداً نامزد انتخابات ریاست جمهوری شده است، در حالی که وعده 100روزه سال 92 را منکر شده و گفته که "من نگفتم مشکلات را صدروزه حل میکنم و مشکلات 100 سال دیگر هم حل نمیشود"، بار دیگر وعده جدید 100روزه داده و وعده کرده که با طرح جدیدی بهاسم "کاج"، مخفف "کارورزی برای اشتغال جوانان" بحران بیکاری را در دولت آینده حل خواهد کرد.
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری درباره جزئیات و اولویتهای برنامه صدروزه پس از انتخاب شدن بیان داشت: "نخستین برنامهای که در صد روز انجام خواهد شد و نهایی خواهیم کرد برنامهای تحت عنوان کارورزی است که مخفف آن کاج است. سال گذشته در هیئتهایی که مربوط به اشتغال بود بحث کردیم و بعد در شورای عالی اشتغال پنجم بهمن سال گذشته مطرح کردیم چارچوب آن تصویب شد و بهعنوان نمونه در یکی دو استان اجرا میشود. با اجرایی و عملیاتی شدن این برنامه دنبال این هستیم که ایرادات آن را بدانیم، سازمان برنامه و بودجه هم آییننامه اجرایی آن را تنظیم میکند و حتماً تا پایان دولت یازدهم آماده خواهد شد. در دولت دوازدهم نخستین اقدام در زمینه طرح کارورزی برای اشتغال جوانهای ما خواهد بود".
به نظر میرسد، طرح کاج هم در ادامه دیگر طرحهای اشتغالزایی دولت روحانی است که طی این سالها توفیقی نداشته و صرفاً در ایام انتخابات برای جلب آرای مردم مطرح شده است./تسنیم